BLOG

5 σημάδια που δείχνουν πως το κατοικίδιό σας έχει κατάθλιψη

5 σημάδια που δείχνουν πως το κατοικίδιό σας έχει κατάθλιψη

Τα σημάδια που δείχνουν κατάθλιψη στα ζώα, δεν διαφέρουν πάρα πολύ από εκείνα που έχουν οι άνθρωποι. Οι συχνές αλλαγές διάθεσης, η έλλειψη όρεξης, οι πολλές ώρες ύπνου αποτελούν ενδείξεις. Ευτυχώς για τους τετράποδους αγαπημένους μας, η κατάθλιψη στη δική τους περίπτωση είναι μια σύντομη και εύκολα αντιμετωπίσιμη κατάσταση.

Αλλαγή συνηθειών

Εάν το κατοικίδιο ζώο σας συνήθιζε να σας υποδέχεται ενθουσιασμένο στην πόρτα και ξαφνικά σταματήσει, αυτή είναι μια σημαντική αλλαγή στη συμπεριφορά του. Δώστε πολύ μεγάλη προσοχή εάν παρατηρήσετε ότι το κατοικίδιο ζώο σας κρύβεται από εσάς. Τα ζώα που ξαφνικά κρύβονται ή θέλουν να μείνουν μόνα τους είναι συνήθως τραυματισμένα, άρρωστα ή καταθλιπτικά.

Έλλειψη ενέργειας

Οι χαρούμενοι σκύλοι και οι γάτες συχνά έχουν ατελείωτη ενέργεια. Η αδιαφορία όταν πιάνετε το αγαπημένο τους παιχνίδι για να παίξετε ή τους προτείνετε μια αγαπημένη τους συνήθεια, μπορεί να υποδηλώνει κατάθλιψη στο κατοικίδιο ζώο σας.

Αλλαγές στον ύπνο

Όλα τα ζώα κοιμούνται πολύ. Από την άλλη, αν παρατηρήσετε ότι το κατοικίδιό σας κοιμάται πολύ περισσότερο από όσο συνήθιζε, αξίζει να το επισημάνετε στον κτηνίατρο. Σημειώστε ότι ένδειξη κατάθλιψης μπορεί να αποτελούν τόσο οι εξαιρετικά πολλές ώρες ύπνου όσο και η υπερένταση και η αϋπνία.

Υπερβολικό γλείψιμο ποδιών

Όλα τα κατοικίδια ζώα γλείφουν τα πόδια τους αλλά αν παρατηρήσετε ότι πλέον ο χνουδωτός φίλος σας το παρακάνει ή ακόμα και μασάει επίμονα τα πόδια του, είναι καλό να ενημερώσετε τον κτηνίατρό σας. Το υπερβολικό γλείψιμο μπορεί να έχει τις ρίζες του σε οργανικά ή ψυχολογικά προβλήματα. Ένα παρόμοιο σύμπτωμα θα μπορούσε να είναι το τράβηγμα της γούνας του.

Απώλεια όρεξης

Παρατηρήστε τις αλλαγές στη διατροφή του κατοικίδιου ζώου σας. Συχνά, σε περιπτώσεις κατάθλιψης, το ενδιαφέρον για φαγητό μειώνεται και οδηγεί σε απώλεια βάρους. Μπορεί όμως να συμβεί και το ακριβώς αντίθετο, όπως γίνεται και στους ανθρώπους με τη «συναισθηματική υπερφαγία». Οποιαδήποτε αλλαγή στην όρεξή του, άρνηση λιχουδιών και ξαφνική υπερβολική αύξηση ή απώλεια βάρους, μπορεί να είναι σημάδια χημικής ανισορροπίας που προκαλείται από κατάθλιψη.

Πως να αντιμετωπίσω την κατάθλιψη του αγαπημένου μου φίλου;

Εάν έχετε παρατηρήσει κάποιο από τα σημάδια που αναφέρονται παραπάνω, επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας ώστε να βεβαιωθείτε ότι το κατοικίδιο ζώο σας δεν πάσχει από κάποιο σωματικό νόσημα και ακολουθήστε τις παρακάτω προτάσεις:

  1. Προσπαθήστε να ανακαλύψετε τι μπορεί να του προκαλέσει έστω και μια ελάχιστη θετική διάθεση και επιβραβεύστε το. Μια σύντομη βόλτα στην εξοχή, η ανταπόκριση σε ένα παιχνίδι όσο μικρή κι αν είναι, η κατανάλωση με κέφι μιας λιχουδιάς.
  2. Προσέξτε να μην ενθαρρύνετε την αρνητική συμπεριφορά, την κατήφεια και την απομόνωση με λιχουδιές και υπερβολική προσοχή.
  3. Μερικές φορές αποδεικνύεται ευεργετική η υιοθεσία ενός άλλου κατοικίδιου, ειδικά αν ο γούνινος φίλος σας έχει πέσει σε κατάθλιψη μετά την απώλεια ενός συντρόφου. Όπως πάντα, φροντίστε να κάνετε προσεκτική έρευνα πριν φέρετε ένα νέο κατοικίδιο στο σπίτι σας. Αυτή η απόφαση είναι μια μακροπρόθεσμη δέσμευση.
  4. Αφιερώστε του περισσότερο ποιοτικό χρόνο. Ενθαρρύνετε το παιχνίδι μεταξύ σας, καθίστε δίπλα του και χαϊδέψτε το ή περιποιηθείτε το τρίχωμά του.
  5. Προσπαθήστε να τραβήξετε την προσοχή του δίνοντάς του νέα παιχνίδια διαφορετικών μεγεθών, υφών και χρωμάτων.
  6. Βάλτε απαλή, χαλαρωτική μουσική. Μπορείτε μάλιστα να αναζητήσετε στο Διαδίκτυο μουσική ειδικά για γάτες και σκύλους.
  7. Δοκιμάστε το συμπλήρωμα διατροφής EUFORIS που συνιστάται από τους κτηνιάτρους για τη φροντίδα της συναισθηματικής και σωματικής υγείας των κατοικίδιων. Περιέχει ιχθυέλαιο, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και εκχύλισμα κάνναβης που έχει αντιοξειδωτική και νευροπροστατευτική δράση.