BLOG

Γιατί ο σκύλος μου είναι θλιμμένος;

Έχετε συνηθίσει να βλέπετε το κατοικίδιό σας να τριγυρνάει ανάμεσα στα πόδια σας χαρούμενο, να έχει πάντα όρεξη για παιχνίδια και να κουνά με μανία την ουρά- αν είναι σκυλάκι- ή να γουργουρίζει –αν είναι γατάκι. Ξαφνικά, μία ημέρα, δεν έρχεται όταν το φωνάζετε, κρύβεται, σταματά να παίζει και να τρώει, δεν σας υποδέχεται πλέον χαρούμενο στην πόρτα όταν επιστρέφετε στο σπίτι από την εργασία σας. Αρχικά είναι λογικό να αναρωτηθείτε αν πάσχει από κάποια σωματική ασθένεια. Είναι όμως εξίσου πιθανό, σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες, να πάσχει το χνουδωτό μέλος της οικογένειάς σας από κατάθλιψη.

Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους ανθρώπους, τα ζώα βιώνουν δεκάδες συναισθήματα και τις περισσότερες φορές, ακόμα και χωρίς τη δυνατότητα της ομιλίας, καταφέρνουν να μας τα δείξουν.

Πώς όμως θα ξέρετε αν ο σκύλος ή η γάτα σας υποφέρει από κατάθλιψη; Και τι πρέπει να κάνετε γι’ αυτό; Εσείς είστε ο άνθρωπος που ξέρει καλύτερα από τον καθένα τις συνήθειες, τις αδυναμίες και τον χαρακτήρα του ζώου σας. Παρατηρήστε προσεκτικά κάθε αλλαγή και μην καθυστερήσετε να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας.

Αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν κατάθλιψη στο κατοικίδιό μας

Ένα νέο σπίτι

Μια μετακόμιση φέρνει αναστάτωση σε όλους. Ακόμα κι αν συμβαίνει υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις, το κατοικίδιο νιώθει τις αλλαγές πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από τη μετακόμιση και ίσως δυσκολεύεται να προσαρμοστεί. Ακόμα κι αν μετακομίσετε σε ένα μεγαλύτερο σπίτι με περισσότερο χώρο, το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να εξακολουθεί να αισθάνεται προσκολλημένο στο αγαπημένο του σημείο ξεκούρασης στο παλιό σας σπίτι. Οι σκύλοι και οι γάτες δεν αγαπούν τις αλλαγές. Δώστε του τον απαραίτητο χρόνο για να συνηθίσει.

Απώλεια ενός αγαπημένου

Τα ζώα θρηνούν όπως και εμείς. Σίγουρα έχετε ακούσει ιστορίες, έχετε δει ταινίες και έχετε παρακολουθήσει ντοκιμαντέρ για τους τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίζουν τα κατοικίδια μια απώλεια είτε πρόκειται για έναν άνθρωπο ή ακόμα κι ένα άλλο ζώο συντροφιάς. Δείξτε υπομονή και κατανόηση και προσπαθήστε να διατηρήσετε την καθημερινή του ρουτίνα.

Νέο μέλος στην οικογένεια

Ειδικά αν το κατοικίδιό σας είναι «μοναχοπαίδι», είναι πολύ φυσιολογικό να ζηλεύει όταν φέρνετε στο σπίτι έναν νέο σύζυγο, συγκάτοικο, μωρό ή κατοικίδιο. Κάθε φορά που αφαιρείται η προσοχή σας από το κατοικίδιο ζώο σας που έχει συνηθίσει να είναι το επίκεντρο των πάντων, μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή του και ενδεχομένως να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Ευτυχώς, τις περισσότερες φορές τα κατοικίδια δημιουργούν δεσμό με οποιοδήποτε νέο κατοικίδιο ή μέλος της οικογένειας. Μπορεί απλά να πάρει χρόνο! Μόλις δημιουργηθεί μια σχέση με το νέο μέλος της οικογένειας, η διάθεση του κατοικίδιου ζώου σας θα βελτιωθεί.

Αλλαγή στη ρουτίνα

Οι αλλαγές στη ρουτίνα μπορεί να είναι ενοχλητικές. Να θυμάστε ότι όταν αλλάζει το δικό σας πρόγραμμα, αλλάζει πρόγραμμα και το κατοικίδιο σας. Για παράδειγμα, ίσως εσείς και το κατοικίδιό σας να ξυπνάτε καθημερινά στις 7 π.μ., να τρώτε πρωινό και μετά να κάθεστε μαζί στον καναπέ πριν φύγετε για τη δουλειά. Ξαφνικά, έχετε μια αλλαγή προγράμματος και δεν χρειάζεται να ξυπνάτε μέχρι τις 9 π.μ., κάτι που οδηγεί σε πλήρη αλλαγή της πρωινής σας ρουτίνας. Ακόμα κι αν διατηρήσετε τις ίδιες καθημερινές συνήθειες αλλά σε διαφορετικές ώρες, το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να νιώσει κατάθλιψη. Μυήστε το κατοικίδιό σας σταδιακά στη νέα σας ρουτίνα!

Η δική σας συναισθηματική κατάσταση

Τόσο τα σκυλιά όσο και οι γάτες είναι έξυπνα πλάσματα και δείχνουν με τον δικό τους τρόπο, αλλά ξεκάθαρα, την αγάπη τους. Ξέρετε όμως ότι διαθέτουν και «συναισθηματική νοημοσύνη» προς τους ανθρώπους που είναι σημαντικοί για αυτούς; Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο καταλαβαίνουν τα συναισθήματά μας αλλά και συναισθάνονται. Οι γάτες είναι διάσημες για τις εκπληκτικές αισθητηριακές τους ικανότητες χάρη στις οποίες αρκετοί πολιτισμοί τις έχουν θεοποιήσει. Τα σκυλιά από την άλλη μπορούν να αναγνωρίσουν και να διαφοροποιήσουν τα θετικά και τα αρνητικά συναισθήματα στους ανθρώπους, όπως τον φόβο, τον ενθουσιασμό και τον θυμό. Η ευαισθησία και η ενσυναίσθηση που διαθέτουν μπορεί να τους προκαλέσει κατάθλιψη όταν κάποιο από τα μέλη της ανθρώπινης οικογένειά τους είναι θλιμμένο ή άρρωστο. Μια μελέτη του 2019 στη Σουηδία εξέτασε τη συγκέντρωση των μακροχρόνιων ορμονών του στρες στους ανθρώπους και τα κατοικίδια ζώα τους και διαπίστωσε ότι οι σκύλοι είχαν παρόμοια επίπεδα στρες με τους ιδιοκτήτες τους. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «τα σκυλιά… αντικατοπτρίζουν τα επίπεδα άγχους των ιδιοκτητών τους».

Σχετικά Άρθρα