BLOG

Η φροντίδα των αγαπημένων μας κατοικίδιων σε 7 βήματα!

Η σημασία της υγιεινής διατροφής για το σκύλο και τη γάτα μας

Μια σχέση ζωής μόλις ξεκίνησε.

Η αγάπη για τα ζώα σας οδήγησε να υιοθετήσετε ένα κατοικίδιο και φυσικά θέλετε να κάνετε το καλύτερο για το χνουδωτό μέλος της οικογένειάς σας.

Είναι σημαντικό όταν υιοθετείτε ένα κατοικίδιο ζώο να έχετε επίγνωση ότι πρόκειται για μια ισόβια δέσμευση. Πλέον από εσάς εξαρτάται τόσο η υγεία του όσο και η ευημερία του. Η φροντίδα δεν αφορά μόνο ένα γεμάτο φαγητό μπολ, μια σύντομη βόλτα ή την καθαριότητα της άμμου σε περίπτωση που έχετε μία γάτα. Αφορά πολλά περισσότερα που θα αντισταθμίσει η άνευ όρων αγάπη και η χαρά που φέρνουν τα κατοικίδια ζώα στη ζωή μας.

Δείξτε την αγάπη σας έμπρακτα!

Υγιεινή Διατροφή

Η σημασία της υγιεινής διατροφής για το σκύλο και τη γάτα μας.

Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και τα κατοικίδια ζώα χρειάζονται τροφή που να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες διατροφικές τους ανάγκες. Τα αποφάγια του τραπεζιού συνήθως δεν είναι κατάλληλα για τους σκύλους και τις γάτες. Κάποιες από τις «ανθρώπινες» τροφές, όπως το αλάτι, το σκόρδο και τα κρεμμύδια μπορούν να βλάψουν τα ζώα. Επίσης, κάθε γάτα ή σκύλος, έχει διαφορετικές ανάγκες. Τα κουτάβια χρειάζονται διαφορετική τροφή από τα ηλικιωμένα σκυλιά και φυσικά τα κατοικίδια με προβλήματα υγείας χρειάζονται ειδική διατροφή.

Επίσης το πρόγραμμα διατροφής τους θα πρέπει να προσαρμόζετε ανάλογα με την εποχή. Τα κατοικίδια, καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες τροφής το καλοκαίρι σε σχέση με τον χειμώνα επειδή οι ανάγκες τους για ενέργεια αλλάζουν. Όχι μόνο η ποιότητα αλλά και η ποσότητα είναι εξαιρετικά σημαντική. Ίσως εκείνα να είναι λαίμαργα και να σας ζητούν συνεχώς μια λιχουδιά. Να αδειάζουν το μπολ τους αμέσως μόλις το γεμίσετε. Είναι δική σας ευθύνη να μην τους παρέχετε υπερβολική τροφή που θα τα οδηγήσει σε παχυσαρκία και κατά συνέπεια θα τους προκαλέσει προβλήματα υγείας. Όπως και οι άνθρωποι με παχυσαρκία, έτσι και τα παχύσαρκα ζώα, κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακές παθήσεις, νεφρικά προβλήματα, διαβήτη, καρκίνο κλπ.

Αν δεν γνωρίζετε ακριβώς ποιες τροφές είναι οι καλύτερες για το κατοικίδιό σας, μια πολύ καλή ιδέα είναι να ζητήσετε τη γνώμη του κτηνιάτρου σας!

Ενυδάτωση

Το νερό εξασφαλίζει ότι το κατοικίδιό σας είναι ενυδατωμένο και υγιές.

Είναι απαραίτητο συστατικό για την απορρόφηση και τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό, για τη διατήρηση της φυσιολογικής θερμοκρασίας του σώματος, για την υγεία των ιστών και την ευεξία τους γενικότερα.

Φροντίστε να έχει πάντα το κατοικίδιό σας καθαρό, φρέσκο νερό. Για να είναι εύκολα προσιτό, τοποθετήστε το κοντά στο μπολ με το φαγητό του. Ιδανικά, ειδικά το καλοκαίρι,  ανανεώνετε το νερό συχνά, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.
Επίσης, μην ξεχνάτε να πλένετε  καθημερινά το μπολάκι του νερού, για να αποφευχθεί η περίπτωση μόλυνσης από παθογόνα βακτήρια. Στις βόλτες, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, το μπουκαλάκι με το νερό είναι απαραίτητο.

Συμπληρώματα διατροφής για κατοικίδια

Τα συμπληρώματα προστίθενται στη διατροφή του κατοικίδιου είτε ως ενίσχυση της υγείας, είτε ως θεραπεία.

Για να εξασφαλιστεί η καλή υγεία και η μακροβιότητα του κατοικίδιου, ενδέχεται να απαιτείται κάποιο συμπλήρωμα διατροφής. Όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι και οι γάτες, είναι απαραίτητο να λαμβάνουν συγκεκριμένες βιταμίνες και μέταλλα από την τροφή τους, επειδή ο οργανισμός τους δεν παράγει αρκετά από αυτά.

Παραδείγματα συμπληρωμάτων είναι οι βιταμίνες, τα μέταλλα, τα αμινοξέα, τα βότανα και τα ένζυμα.

Τα συμπληρώματα διατροφής για κατοικίδια της Intuizoon βοηθούν μια σειρά από σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού τους όπως:

 Ο κτηνίατρός σας θα αξιολογήσει την υγεία του κατοικίδιου ζώου σας, θα εξετάσει τη διατροφή και την άσκησή του και θα κάνει τις καλύτερες εξατομικευμένες συστάσεις.

Ασφάλεια στο σπίτι μας

Στην καθημερινή ζωή συμβαίνουν απρόοπτα γεγονότα, αλλά και φυσικά φαινόμενα που μπορεί να αναστατώσουν την ηρεμία και τη θαλπωρή που νιώθουν τα κατοικίδια.

Αν ζείτε στην πόλη, τα αυτοκίνητα και τα επιθετικά σκυλιά αποτελούν σημαντική απειλή. Ειδικά οι γάτες, είναι καλύτερο να παραμένουν ασφαλείς σε έναν προστατευμένο χώρο. Οι οικόσιτες γάτες είναι έτσι κι αλλιώς… «σπιτόγατες». Δεν αγαπούν τις μετακινήσεις και είναι ευτυχισμένες όταν βρίσκονται σε ένα οικείο περιβάλλον. Αγαπούν τα κρεβάτια που μοιάζουν με κουκούλια για να απομονώνονται και λατρεύουν τη ζέστη.

Αν έχετε σκύλο σε περιφραγμένη αυλή φροντίστε εκτός από το υποχρεωτικό μικροτσίπ, να φορά και λουρί με όλα τα στοιχεία του ενημερωμένα. Χρειάζεται επίσης ένα σπιτάκι που να του εξασφαλίζει δροσιά το καλοκαίρι και ζεστασιά τον χειμώνα. Αν ζει μέσα στο σπίτι, φροντίστε να έχει το κατάλληλο για το μέγεθος και τις προσωπικές του ανάγκες κρεβάτι σκύλου.

Πρόσβαση στην τουαλέτα

Όταν ξεπεράσετε τη δύσκολη περίοδο της βασικής εκπαίδευσης για την τουαλέτα, τα πράγματα γίνονται εύκολα. Οι γάτες χρειάζονται μόνο ένα κατάλληλο για την ηλικία τους λεκανάκι και μία καλής ποιότητας άμμο. Ο σκύλος σας μόνο τη βόλτα του.

Τα κουτάβια θέλουν τουαλέτα κάθε μία έως δύο ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι ένα κουτάβι μπορεί να κρατηθεί για τόσες ώρες όσων μηνών είναι, συν μία. Για παράδειγμα, ένα κουτάβι τριών μηνών θα πρέπει να κάνει τουλάχιστον ένα διάλειμμα για τουαλέτα κάθε τέσσερις ώρες. Θα μάθετε τις ανάγκες του δικού σας σκύλου, αλλά κανένας σκύλος δεν πρέπει να “κρατιέται” περισσότερο από έξι ώρες. Τα ηλικιωμένα σκυλιά πρέπει επίσης να ανακουφίζονται συχνότερα, όπως ακριβώς και οι ηλικιωμένοι άνθρωποι.

Όπου κι αν βρίσκεται η «τουαλέτα» του κατοικίδιου ζώου σας, φροντίστε να την καθαρίζετε τακτικά. Η τήρηση της σωστής υγιεινής και καθαριότητας θα αποτρέψει τη συσσώρευση βρωμιάς και βακτηρίων και θα συμβάλει στην προστασία της υγείας του.

Μην ξεχνάτε όταν βγάζετε βόλτα τον σκύλο σας να έχετε πάντα μαζί σας τις απαραίτητες σακουλίτσες για να μαζέψετε τις ακαθαρσίες του ενώ πριν μπείτε στο σπίτι είναι χρήσιμο να τον σκουπίσετε με ειδικά υγρά μαντηλάκια σε όλα τα σημεία που χρειάζεται.

Πρόληψη Παράσιτων

Δεν έχει σημασία αν το κατοικίδιό σας διαμένει αποκλειστικά μέσα στο σπίτι. Σε κάθε περίπτωση τα αντιπαρασιτικά προϊόντα προλαμβάνουν τα ενδοπαράσιτα και τα εξωπαράσιτα και είναι απαραίτητα! Συχνά τα ζώα νεαρής ηλικίας έχουν παράσιτα μέσα στο έντερό τους. Ο βαθμός μόλυνσης διαφέρει από ζώο σε ζώο. Συνήθως αυτές οι μολύνσεις είναι  «ελαφρές», αλλά υπάρχει και κίνδυνος παρασίτωσης σε μεγάλο βαθμό που θέτει την υγεία του ζώου σε άμεσο κίνδυνο.

Οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια είναι δύο από τα πιο συνηθισμένα παράσιτα που συναντώνται στα κατοικίδια ζώα και αρκεί μία βόλτα για να τα κολλήσουν. Αν δεν προληφθούν, οι ψύλλοι μπορεί να οδηγήσουν σε κνησμό, τριχόπτωση, δερματίτιδα, δευτερογενείς δερματικές λοιμώξεις, κεστώδη (ταινίες) και αναιμία. Τα τσιμπούρια είναι εξαιρετικά επικίνδυνα καθώς μπορούν να μεταδώσουν ιογενείς, βακτηριακές ασθένειες.

Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για να διαλέξετε το κατάλληλο αντιπαρασιτικό που ταιριάζει στις ανάγκες του κατοικίδιου ζώου σας.

Άσκηση και παιχνίδι

Η σωστή φροντίδα του κατοικίδιου περιλαμβάνει την άσκηση και το παιχνίδι. Δεν αποτελούν μόνο σημαντικό μέρος της σωματικής αλλά και της ψυχικής υγείας του. Όταν το κατοικίδιο βαριέται μάς το δείχνει με «κακή συμπεριφορά». Μπαίνει στα σκουπίδια, σκίζει τον καναπέ, μας γρατζουνάει, κάνει ό,τι μπορεί για να μας αποσπάσει την προσοχή όπως ακριβώς κάνουν και τα μικρά παιδιά. Σίγουρα έχετε αρκετές δουλειές αλλά λίγα λεπτά παιχνίδι με το ζωάκι σας ή μια βόλτα δεν θα κάνει καλό μόνο στη δική του υγεία αλλά και στη δική σας. Να θυμάστε ότι το παιχνίδι αποτελεί βασικό μέρος της οικοδόμησης και της ενίσχυσης του δεσμού μεταξύ σας.

Σχετικά Άρθρα