BLOG

10 βασικές αρχές για τη σωστή φροντίδα των κατοικίδιων

10 βασικές αρχές για τη σωστή φροντίδα των κατοικίδιων

Η αγάπη για τα ζώα σας οδήγησε να υιοθετήσετε ένα κατοικίδιο και φυσικά θέλετε να κάνετε το καλύτερο για το χνουδωτό μέλος της οικογένειάς σας. Είναι σημαντικό όταν υιοθετείτε ένα κατοικίδιο ζώο να έχετε επίγνωση ότι πρόκειται για μια ισόβια δέσμευση. Πλέον από εσάς εξαρτάται τόσο η υγεία του όσο και η ευημερία του. Η φροντίδα δεν αφορά μόνο ένα γεμάτο φαγητό μπολ, μια σύντομη βόλτα ή την καθαριότητα της άμμου σε περίπτωση που έχετε μία γάτα. Πρόκειται για πολλά περισσότερα που θα αντισταθμίσει η άνευ όρων αγάπη και η χαρά που φέρνουν τα κατοικίδια ζώα στη ζωή μας.

Δείξτε την αγάπη σας έμπρακτα!

Υγιεινή διατροφή

Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και τα κατοικίδια ζώα χρειάζονται τροφή που να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες διατροφικές τους ανάγκες. Τα αποφάγια του τραπεζιού συνήθως δεν είναι κατάλληλα για τους σκύλους και τις γάτες μας. Κάποιες από τις τροφές που τρώμε, όπως το αλάτι, το σκόρδο και τα κρεμμύδια, μπορεί να βλάψουν την υγεία του κατοικίδιου ζώου. Επίσης, κάθε ζώο, γάτα ή σκύλος, έχει διαφορετικές ανάγκες. Τα κουτάβια χρειάζονται διαφορετική τροφή από τα ηλικιωμένα σκυλιά και φυσικά τα κατοικίδια με προβλήματα υγείας χρειάζονται ειδική διατροφή.

Μην ξεχνάτε επίσης να δίνετε στα κατοικίδια ζώα τη σωστή ποσότητα τροφής! Ίσως εκείνα σας ζητούν συνεχώς μια λιχουδιά και αδειάζουν το μπολ τους μόλις γεμίσει. Είναι δική σας ευθύνη να μην τους παρέχετε υπερβολική τροφή που θα τα οδηγήσει σε παχυσαρκία και κατά συνέπεια θα προκαλέσει προβλήματα υγείας. Όπως και οι άνθρωποι με παχυσαρκία, έτσι και τα παχύσαρκα ζώα, κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακές παθήσεις, νεφρικά προβλήματα, διαβήτη, καρκίνο κλπ. Αν δεν γνωρίζετε ακριβώς ποιες τροφές είναι οι καλύτερες για το κατοικίδιό σας, είναι μια πολύ καλή ιδέα να ζητήσετε τη γνώμη του κτηνιάτρου σας!

Συμπληρώματα διατροφής

Για να εξασφαλιστεί η καλή υγεία και η μακροβιότητα του κατοικίδιου, ενδέχεται να απαιτείται κάποιο συμπλήρωμα διατροφής. Όπως εμείς, έτσι και οι σκύλοι και οι γάτες πρέπει να λαμβάνουν ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα από την τροφή τους, επειδή ο οργανισμός τους δεν παράγει αρκετά από αυτά. Τα συμπληρώματα προστίθενται στη διατροφή του κατοικίδιου είτε ως ενίσχυση, είτε για θεραπευτικό σκοπό. Παραδείγματα συμπληρωμάτων είναι οι βιταμίνες, τα μέταλλα, τα αμινοξέα, τα βότανα και τα ένζυμα. Για παράδειγμα, ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας συστήσει την προσθήκη λιπαρών οξέων Ωμέγα-3, όπως το ιχθυέλαιο, στη διατροφή του σκύλου σας, εάν υποφέρει από επώδυνες αρθρώσεις ή αρθρίτιδα.

Ο κτηνίατρός σας θα είναι σε θέση να αξιολογήσει την υγεία του κατοικίδιου ζώου σας, να εξετάσει τη διατροφή και την άσκησή του και να κάνει τις καλύτερες συστάσεις για την περίπτωσή του.

Πρόσβαση σε φρέσκο πόσιμο νερό

Φροντίστε το ζωάκι σας να έχει πάντα ένα καθαρό, φρέσκο νερό. Κάντε το προσιτό, τοποθετώντας το κοντά στο μπολ με το φαγητό του και θυμηθείτε να το ανανεώνεται συχνά, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Το νερό εξασφαλίζει ότι το κατοικίδιό σας είναι ενυδατωμένο και υγιές.

Ασφαλή διαμονή

Αν ζείτε στην πόλη, τα αυτοκίνητα και τα επιθετικά σκυλιά αποτελούν σημαντική απειλή για το κατοικίδιό σας. Γι’ αυτό, ειδικά για τις γάτες, είναι καλύτερο να παραμένουν ασφαλείς σε έναν προστατευμένο χώρο. Οι οικόσιτες γάτες είναι «σπιτόγατες» και είναι ευτυχισμένες σε ένα οικείο περιβάλλον. Αγαπούν τα κρεβάτια που μοιάζουν με κουκούλια ώστε να απομονώνονται όταν θέλουν και λατρεύουν τη ζέστη. Αν έχετε σκύλο σε περιφραγμένη αυλή φροντίστε εκτός από το υποχρεωτικό μικροτσίπ, να φορά και λουρί με όλα τα στοιχεία ενημερωμένα. Χρειάζεται επίσης ένα σπιτάκι που να του εξασφαλίζει δροσιά το καλοκαίρι και ζεστασιά τον χειμώνα. Αν ζει μέσα στο σπίτι, φροντίστε να έχει το κατάλληλο για το μέγεθος και τις προσωπικές του ανάγκες κρεβάτι σκύλου.

Πρόσβαση στην τουαλέτα

Μετά τη βασική εκπαίδευση για την τουαλέτα, τα πράγματα είναι εύκολα. Οι γάτες χρειάζονται ένα λεκανάκι με μία καλής ποιότητας άμμο και ο σκύλος σας τη βόλτα του.

Τα κουτάβια θέλουν τουαλέτα κάθε μία έως δύο ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι ένα κουτάβι μπορεί να κρατηθεί για τόσες ώρες όσων μηνών είναι, συν μία. Για παράδειγμα, ένα κουτάβι τριών μηνών θα πρέπει να κάνει τουλάχιστον ένα διάλειμμα για τουαλέτα κάθε τέσσερις ώρες. Θα μάθετε τις ανάγκες του δικού σας σκύλου, αλλά κανένας σκύλος δεν πρέπει να αναμένεται να “κρατηθεί” περισσότερο από έξι ώρες. Τα ηλικιωμένα σκυλιά πρέπει επίσης να ανακουφίζονται συχνότερα, όπως ακριβώς και οι ηλικιωμένοι άνθρωποι.

Όπου κι αν βρίσκεται η «τουαλέτα» του κατοικίδιου ζώου σας, φροντίστε να την καθαρίζετε τακτικά. Η τήρηση της σωστής υγιεινής και καθαριότητας θα αποτρέψει τη συσσώρευση βρωμιάς και βακτηρίων και θα συμβάλει στην προστασία της υγείας του.

Μην ξεχνάτε όταν βγάζετε βόλτα τον σκύλο σας να έχετε πάντα μαζί σας τις απαραίτητες σακουλίτσες ενώ πριν μπείτε στο σπίτι είναι χρήσιμο να τον σκουπίσετε με ειδικά υγρά μαντηλάκια σε όλα τα σημεία που χρειάζεται.

Άσκηση και παιχνίδι

Η σωστή φροντίδα του κατοικίδιου περιλαμβάνει την άσκηση και το παιχνίδι. Δεν αποτελούν μόνο σημαντικό μέρος της σωματικής αλλά και της ψυχικής υγείας του. Όταν το κατοικίδιο βαριέται μάς το δείχνει με «κακή συμπεριφορά». Μπαίνει στα σκουπίδια, σκίζει τον καναπέ, μας γρατζουνάει, κάνει ό,τι μπορεί για να μας αποσπάσει την προσοχή όπως ακριβώς κάνουν και τα μικρά παιδιά. Σίγουρα έχετε αρκετές δουλειές αλλά λίγα λεπτά παιχνίδι με το ζωάκι σας ή μια βόλτα δεν θα κάνει καλό μόνο στη δική του υγεία αλλά και στη δική σας. Το παιχνίδι αποτελεί βασικό μέρος της οικοδόμησης και της ενίσχυσης του δεσμού μεταξύ σας.

Οδοντιατρική φροντίδα

Η φροντίδα της στοματικής υγείας του κατοικίδιου ζώου είναι εξαιρετικά σημαντική. Η παραμέληση της μπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντική νόσο, η οποία θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο το στόμα του αλλά και τη συνολική του υγεία. Εκτός από το ετήσιο οδοντιατρικό καθαρισμό, εφόσον τον προτείνει ο κτηνίατρό σας, φροντίστε το τακτικό βούρτσισμα με εξειδικευμένα προϊόντα που διατηρούν τα δόντια και τα ούλα του κατοικίδιου πιο υγιή. Μεταξύ των βουρτσισμάτων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οδοντιατρικές λιχουδιές για να καταπολεμήσετε τις οδοντικές παθήσεις.

Οφθαλμική φροντίδα

Οι περισσότεροι από εμάς επισκεπτόμαστε τον οφθαλμίατρο τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Είναι επίσης σημαντικό να διατηρούμε και τα μάτια του κατοικίδιου μας υγιή. Υπάρχουν μια σειρά από οφθαλμικές διαταραχές που ταλαιπωρούν γάτες και σκύλους. Ορισμένες από αυτές μπορεί να εμφανιστούν ως παρενέργειες μιας άλλης ασθένειας που μπορεί να έχει το κατοικίδιο ζώο σας. Εάν διαπιστώσετε ότι το κατοικίδιο ζώο σας έχει πόνο, πρήξιμο, κοκκινίλα, συσσώρευση υγρού, δακρύρροια μιλήστε με τον κτηνίατρό σας. Προληπτικά μπορείτε να καθαρίζετε τα μάτια του με ειδικές σταγόνες καθαρισμού στο πλαίσιο της καθημερινής του φροντίδας.

Πρόληψη Παράσιτων

Δεν έχει σημασία αν το κατοικίδιό σας διαμένει αποκλειστικά μέσα στο σπίτι. Σε κάθε περίπτωση τα αντιπαρασιτικά προϊόντα προλαμβάνουν τόσο τα έσω όσο και τα έξω παράσιτα. Οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια είναι δύο από τα πιο συνηθισμένα παράσιτα που συναντώνται στα κατοικίδια ζώα. Αν δεν προληφθούν, οι ψύλλοι μπορεί να οδηγήσουν σε κνησμό, τριχόπτωση, δερματίτιδα, δευτερογενείς δερματικές λοιμώξεις, κεστώδη και αναιμία. Τα τσιμπούρια μεταδίδουν ιογενείς, βακτηριακές ασθένειες. Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για να διαλέξετε το κατάλληλο αντιπαρασιτικό που ταιριάζει στις ανάγκες του κατοικίδιου ζώου σας.

Περιποίηση – Μπάνιο

Η διασφάλιση της σωστής περιποίησης του κατοικίδιου ζώου δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά ανάγκη για το αγαπημένο σας ζωάκι. Από το τρίχωμα μέχρι τα νύχια του, ένα καλοχτενισμένο τρίχωμα συμβάλλει στην εξασφάλιση ενός υγιούς κατοικίδιου. Μην παραλείπετε το συχνό βούρτσισμα του τριχώματος αρκετές φορές μέσα στην εβδομάδα. Απομακρύνει τις νεκρές τρίχες, πιθανά αλλεργιογόνα και αφήνει το τρίχωμα λαμπερό και υγιές.

Τα κατοικίδια ζώα πρέπει να λούζονται τακτικά με σαμπουάν και μαλακτικά που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για αυτά. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα και στη συνέχεια να ξεπλένετε καλά το δέρμα και το τρίχωμα. Η συχνότητα του μπάνιου για το κατοικίδιό σας εξαρτάται από το τρίχωμα και τις συνήθεις δραστηριότητές του.

Ακόμα, ο τακτικός καθαρισμός των αυτιών θα αποτρέψει τη συσσώρευση ρύπων και υπολειμμάτων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μολύνσεις. Τα αυτιά τους πρέπει να καθαρίζονται με καθαριστικό αυτιών που είναι εγκεκριμένο για χρήση σε σκύλους και γάτες. Προσοχή: Ποτέ μην χρησιμοποιείτε μπατονέτες για να καθαρίσετε τα αυτιά του κατοικίδιου ζώου σας. Ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να σας δείξει τον σωστό τρόπο καθαρισμού πριν το δοκιμάσετε στο σπίτι.

Επίσης, φροντίστε επιμελώς τα νύχια του, σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου σας. Τα υπερμεγέθη νύχια μπορούν να προκαλέσουν πόνο, δυσφορία και προβλήματα ιδιαίτερα στην πλάτη και τους γοφούς. Αν δεν μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας, ζητήστε τη βοήθεια του κτηνιάτρου σας ή ενός ειδικού στην περιποίηση των κατοικίδιων.